Ocenění

Odešel mistr evropského komiksu Moebius

Autor Roman Bílek | Aktuality | Čtvrtek 15 Březen 2012 7.30

V sobotu 10. března odešel ve věku třiasedmdesáti let mistr evropského komiksu Jean Giraud, fanouškům komiksu mnohem známější pod pseudonymem Moebius. Podlehl následkům rakoviny. Světová komiksová scéna přišla o jednu ze svých největších ikon, jež však zůstane navždy živá ve svých albech a ve čtenářích, kteří budou dále hltat její příběhy. Tuzemským fanouškům je Moebius známý především díky nedávno vydanému albu Incal, o jehož vydání se postaralo nakladatelství Crew v edici Mistrovská díla evropského komiksu. Tato kniha je ale jen zrnkem v rozsáhlé mozaice Giraudovy tvorby. Jako kreslíř svým stylem ovlivnil nepřeberné množství svých následovníků a jeho vliv najdeme i u mnoha tuzemských výtvarníků, kupříkladu u Káji Saudka a Karla Jerieho, jenž je jako ilustrátor znám i čtenářům XB-1.

Prvním albem, jímž debutoval v roce 1965, byl western Blueberry. Dalšími díly, která ho vynesla na pomyslný vrchol, byla například alba Le Monde d’Edena, Le Garage Hermétique, Arzach, jehož kompletní vydání si pro nás jako posmrtný dárek připravilo opět nakladatelství Crew, nebo Les Yeux du chat, na kterém spolupracoval se svým blízkým spolupracovníkem Alejandrem Jodorowskym. Vyzkoušel si i spolupráci s legendárním Stanem Lee na marvelovském Silver Surfer: Parable. A dalo by se pokračovat dále, i když nyní onen pramen výjimečných prací bohužel vyschl…

Moebius byl i velkým filmovým fanouškem a jako designér či výtvarník se podílel například na snímcích Pátý element, Propast, Tron, Vetřelec, Vládci vesmíru Willow. Nezbývá než doufat, že se vedle filmů v překladu dočkáme i dalších Moebiových komiksových prací. Kdo jiný z dosud opomíjených světových tvůrců než Jean „Moebius“ Giraud by si zvýšenou  pozornost  českých nakladatelů a čtenářů zasloužil víc?

U nás je Jean Giraud známý prozatím především díky svému Incalu.


101 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Žádné komentáře »

Zatím bez komentářů.

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.