Ocenění

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete (ukázka)

Autor | Aktuality | Středa 2 října 2013 8.35

Komiks už u nás není dávno brán jako okrajová záležitost pro pár bláznů převlíkajících se za superhrdiny, v posledních letech si vydobyl postavení svébytného média a umělecké formy. Objevila se rovněž řada publikací mapujících dějiny českého komiksu, ovšem pokud jde o ten zahraniční, je situace na trhu skutečně tristní. Co si také myslet, když u nás vycházejí desítky zahraničních komiksů ročně a přitom tu chybí téměř jakákoli teoretická publikace, jež by se jim věnovala? Situaci se pokusil řešit Milan Kruml v publikaci Comics: Stručné dějiny, ta však byla stižena spoustou faktografických chyb. Od té doby marně čekáme na podobného odvážlivce. Odpovědí by se mohl alespoň částečně stát Paul Gravett a jeho 1001 komiksů.

Paul Gravett sest. 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

vázaná, 160×210 mm, 960 stran, 999 Kč, vydalo nakladatelství Albatros Plus

Nakladatelství Plus uvádí na knižní pulty nejrozsáhlejšího průvodce světovým komiksem na našem trhu, knihu 1 001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete. Publikaci sestavil tým šedesáti sedmi odborníků z dvaceti sedmi zemí světa pod vedením Paula Gravetta, hlavního editora. Gravett zde chronologicky sleduje rozvoj komiksu, vyzdvihuje nejlepší díla, přibližuje avantgardní experimenty a výstřelky, ale zmiňuje i pády a nezdary, které komiks několikrát uvrhly mezi šestákovou literaturu. Text v knize doprovází přes 500 ukázek komiksů a obálek knih.

„Čím je tahle kniha pro českého čtenáře nejcennější? Tím, že se nám do ní podařilo zařadit deset hesel významných českých komiksů např. od Káji Saudka, Ondřeje Sekory, Bohumila Konečného a dalších; doplnili jsme i data vydání světových komiksů u nás,“ upřesňuje Ondřej Müller, redaktor knihy a programový ředitel společnosti Albatros Media, a.s. V průvodci najde čtenář hlavně díla 20. století, ale nechybí ani některá zásadní díla 19. století. Editor ukončil knihu klíčovými díly roku 2011.

„Můžu Vám zaručit, že zde nenajdete všechny své oblíbence, ale stejně tak se zaručím, že objevíte některé zbrusu nové. Komiksy jsou kusem mého života a doufám, že některé z těchto tisíc jedna komiksů se stanou pevnou součástí i toho vašeho,“ vzkazuje čtenářům Paul Gravett, který do publikace zařadil vedle amerických (např. Carl Barks), japonských (např. Osamu Tezuka) a francouzských děl (např. Jasques Tardi) také komiksy z méně známých oblastí, jako je Afrika, Střední a Jižní Amerika, ale i klíčová díla z Indie (o některých se u nás píše vůbec poprvé). V tomto komiksovém průvodci dal Gravett přednost hlavně postavám a myšlenkám, které se v komiksu původně zrodily, před těmi, jež pocházejí druhotně z knih a filmů. Přesto zde čtenář najde Tarzana, Kačera Donalda, Ferdu Mravence, Batmana i Aloise Nebela.

Ukázka z knihy:

Paul Gravett

Paul Gravett je jedním z nejznámějších anglických odborníků na vývoj komiksu, ale především je nadšeným sběratelem, fanouškem a teoretikem této umělecké formy, o níž umí vyprávět s espritem a se suverénní znalostí věci. V 80. letech založil časopis Escape Magazine a uvedl na scénu několik nových originálních avantgardních kreslířů, v 90. letech byl ředitelem nadace The Cartoon Art Trust, která podporovala bouřlivě se rozvíjející mladou britskou komiksovou scénu. Je autorem tří významných publikací o světovém komiksu, mimo jiné i knihy o japonské manze. Jeho obří průvodce světovým komiksem 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete, má své oficiální pokračování na webové stránce www.paulgravett.com.

Paul Gravett přijíždí do Prahy 3.11. u příležitosti festivalu KomiksFEST!, aby zde našim čtenářům představil své velkolepé dílo, které sestavil a přispěl do něj i mnoha hesly. O komiksu umí mluvit poutavě a srozumitelně a nadchne všechny, kdo se o tuto formu začínají zajímat, ale i na vysoké odborné úrovni a dokáže zajímavě komentovat vývoj komiksu od jeho počátků k barvité a mnohotvárné současnosti.

„Jeho jedinečnou předností byla velkorysost, s jakou nám dovolil do své knihy vložit významné české komiksy a doplnit informace týkající se českého knižního trhu, právě proto, že ví, jak si fanoušci takových informací cení,“ dodává Ondřej Müller k tvůrčí spolupráci s Paulem Gravettem.

1 936 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Komentáře: 1 »

  1. Komentáře by Martin Sust — 3.10.2013 @ 21.14

    Kniha už je doma, těšte se na recenzi, je to pořadně tlustý macek…

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.