Ocenění

Vesmírná odysea Arthura C. Clarka vrcholí… (ukázka)

Autor | Aktuality | Úterý 25 března 2014 8.00

Příběh Vesmírné odysey britského velmistra žánru Arthura C. Clarka patří v rámci vědeckofantastické literatury mezi ty nejslavnější a podobné postavení má díky souběžně vznikajícímu filmovému zpracování legendárního režiséra Stanleyho Kubricka rovněž ve světě filmu. Ačkoli se úvodní svazek série objevil v českém vydání už šestkrát, kompletní čtyřdílná sága vychází teprve potřetí, poprvé pak v brožované úpravě v rámci uznávané a čtenáři oblíbené knižní řady Mistrovská díla science fiction plzeňského žánrového nakladatelství Laser-books. Vyvrcholení tisíc let trvajícího příběhu budoucnosti lidstva a jeho střetu s tajemnými mimozemskými artefakty se tentokrát skrývá pod lákavou obálkou Donata Giancoly.

Arthur C. Clarke: 3001 – Poslední vesmírná odysea

brožovaná, překlad Vladimír Svoboda, obálka Donato Giancola, 288 stran, cena 225 Kč

Začalo to před čtyřmi miliony let zářivým černým monolitem, jenž přeměnil opice v člověka a zažehl jiskru v lidském vědomí. Na úsvitu jednadvacátého století našli archeologové na Měsíci stejný černý monolit a tím začíná dobrodružství Dava Bowmana, jeho zástupce Franka Poola a superpočítače HALa. Pouze Dave přežije setkání s třetím, mnohem větším monolitem na jupiterském měsíci Europě a navždy se tak stane vesmírným dítětem. Nyní vstupuje odysea do nebezpečného konečného stádia v roce 3001. Lidstvo – ačkoliv je to neuvěřitelné – přežilo. Žije však v přetrvávajících obavách z trojice monolitů, které vládnou sluneční soustavě. Přesto však svitne naděje: kdesi v galaxii je objeveno tělo Franka Poola, kterého pokládali už tisíc let za mrtvého. Poole je oživen a připraven dokončit cestu, kterou HAL předčasně ukončil před tisíci lety. Ví, že ji nemůže podniknout bez Dava, nejdříve ale musí odhalit děsivou pravdu – co se z něj a HALA stalo uvnitř monolitu.

Ukázka z knihy:

1 393 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Komentáře: 4 »

  1. Komentáře by Grobenius — 25.3.2014 @ 10.20

    Jen pro zajímavost, překladatel téhle Odysei je stejný Vladimír Svoboda, který sestavil Tunel do pozítří (pro mladší http://www.legie.info/kniha/3394-vladimir-svoboda-tunel-do-pozitri 🙂

  2. Komentáře by Martin Sust — 25.3.2014 @ 10.36

    Ano, přeložil také první díl této ságy, Clarkovy Povídky z deseti světů či Wellsovu Válku světů 🙂

  3. Komentáře by Roman Štědronský — 25.3.2014 @ 15.56

    Zatímco u 2001 si vybavuju prakticky celý děj a u 2010 minimálně pocit úžasu ze zažehnutí nového slunce v soustavě, další dva díly tak nějak tonou v mlze. Možná nejvyšší čas si to připomenout…

  4. Komentáře by Jana Dvořáčková — 31.3.2014 @ 20.25

    Jsem na tom podobně. Třetí a čtvrtý si vybavuji jenom matně, dvojku jsem kdysi četla jako první. Až pak mi v těch třinácti nějak došlo, že před 2010 může být ještě nějaký nižší letopočet :). Měla jsem v tom slušný chaos, ale dvojka byla moje první SF knížka, takže opakování všeho dám určitě… snad i letos.

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.