Ocenění

Obsah XB-1 10/2011

Autor | Obsahy čísel | Pátek 16 září 2011 9.30

Říjnové číslo XB-1 pro vás připravilo celou řadu pozoruhodných příspěvků: Nadějná autorka francouzsko-vietnamského původu Aliette de Bodardová se poprvé představí zajímavým pohledem do budoucnosti alternativního světa, v němž dějiny zbavily západo-evropskou civilizaci vůdčí úlohy. Povídka Stavitelka korábů (odměněná cenou Britské asociace SF) je příběhem, v němž nahlédneme do tajů řemesla stavitelů korábů, jež po svém dokončení ožívají. Na palubu jiného vesmírného plavidla zavítáme v příběhu Soumrak bohů od Johna C. Wrighta. U nás dobře známý spisovatel vytvořil generační vesmírnou loď, jejíž posádka se zmítá ve vzájemném boji, zatímco v jejich okolí probíhá vleklá bitva proti Nepříteli. Krátká povídka Teploučko připomene dlouho opomíjeného spisovatele Davida Brina v příběhu muže, jenž se dobrovolně účastní vesmírného experimentu, aby prokázal, že lidé ještě nejsou tak neužitečnými tvory, jak by se mohlo zdát. V povídce Kluk na ženění se opět vrátíme do charismatické Indie blízké budoucnosti v další kulturně-společenské studii Iana McDonalda.

Opomenout samozřejmě nesmíme ani domácí tvorbu, kterou v tomto čísle zastupují Lukáš Hrdlička, Ludovit Plata, Milan Petrák a Pavel Urban. Publicistiku vedle rozhovoru s Johnem C. Wrightem a autorského profilu Davida Brina zastupuje Ivan Adamovič s dalším dílem svého vzpomínkového seriálu, pravidelný „sloupek“ amerického spisovatele Jasona Sanforda (tentokrát se bude obšírně věnovat válečné science fiction) a chybět nebude ani filmový článek Aleše Smutného. Dočkáte se samozřejmě i pravidelných rubrik, z nichž zmiňme např. recenzentskou Lupu věnovanou nedávno vydanému Viriconiu M. Johna Harrisona. Časopis XB-1 opět prokazuje, že pro každého fanouška science fiction neexistuje na českém trhu lepší volba!

Obsah XB-1 10/2011

Zahraniční povídky
Aliette de Bodardová: Stavitelka korábů
(The Shipmaker, 2010)
John C. Wright: Soumrak bohů
(Twilight of the Gods, 2009)
David Brin: Teploučko
(The Warm Space, 1985)
Ian McDonald: Kluk na ženění
(An Eligible Boy, 2008)
Domácí povídky
Lukáš Hrdlička: Esence věčnosti
Ludovit Plata: Zapovězená
Milan Petrák: Má náruč obejme celý vesmír
Pavel Urban: Ovladač
Publicistika
Martin Šust: David Brin
Martin Šust: Rozhovor s Johnem C. Wrightem
Jason Sanford: Politické kolbiště válečné science fiction
Ivan Adamovič: Život s pocitem úžasu 8
Aleš Smutný: Remaky, restarty a rebooty…
Pravidelné rubriky
Rozlet a kavárna Hana Sola
Fantastická věda
Filmfaroniáda
Lupa
Vivisektor
Autor obálky: Adam Tredowski

 

2 388 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Komentáře: 3 »

  1. Komentáře by Lamahe — 17.9.2011 @ 15.07

    Posledná veta znie trochu sebaparodicky. Ale s koncom F&SF na obzore je to pravda 😉

  2. Komentáře by Holy James — 19.9.2011 @ 10.22

    Pěkná obálka

  3. Komentáře by petata — 11.11.2011 @ 17.00

    Stavitelka korábú je absolútna pocitovka bez deja a na prvý pohľad je jasné, že to písala žena (bez urážky) a je tam cítiť dosť feminizmu. Alternatívna história je zaujímavá a celková myšlienka, že všetko (aj to pokazené) má svoj zmysel je sympatická.
    Soumrak bohú sa ťažko-preťažko číta a niekedy v polke som to začal čítať odznova, aby som sa zorientoval. Neviem sa rozhodnúť ako to ohodnotiť. Pozadie deja je vlastne perfektne komplexné – dlhovekí ľudia bojujú v obrovských vesmírnych raketách celé generácie a na jednej po ťažkom útoku a invázii a dlhých rokoch straty kontaktu si jej obyvatelia vybudujú z histórie mytológiu a spoločnosť je v stave nejakého feudalizmu. Aj fakt, že po dlhých generáciách sa na základe rozdielnej gravitácie vyvinuli rozdielne typy (druhy?) ľudí je zaujímavý. Len mi vadilo, ako to autor moc nasilu tlačil do paralely s fantasy (elfovia/trpaslíci), čím chcel zo začiatku zmiasť čitateľa že číta fantasy, ale zakrátko je jasné, že ide o sci-fi. A to bojové umenie s mečom pravého kapitána je ozaj smiešna snaha upútať akčne ladených ľudí, úplne sa to tam nehodí.
    Teploučko jednoznačne najlepšia poviedka čísla. Strašne mi to pripomenulo Dickove humanistické robo-poviedky.
    Kluk na ženění sa o dosť ľahšie číta ako minulá Málá bohyně, ale aj toho sci-fi je tam o dosť menej. Inak je to vlastne kritika súčasnej krízy vzťahov, ktoré sú od začiatku vytvorené len na neúprimnosti a snahe podobať sa tým „idolom“ čo nám podstrkujú médiá. Len to prostredie Indie ma nepriťahuje, inak skvelé.
    Esence věčnosti si dosť „požičiava“ zo Star Treku, inak dosť zaujímavé.
    Zapovězená je o snoch, čo až moc prenikajú do reality a je z domáceho výberu určite najlepšia.
    Má náruč obejme celý vesmír a Ovladač sú také jednohubkové metafory na porekadlá. Prvá na Nehas čo ťa nepáli a druhá na Žobráka na koni ani čert nedohoní. Prvá je viac menej komédia, druhá sa tvári vážne. A dúfam, že neurazím pána Urbana, ale je dosť zrejmé, že nie je profesionálny spisovateľ, čo na druhej strane poteší, že aj taká práca sa dostane do časopisu.

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.