Ocenění

Obsah XB-1 9/2011

Autor | Obsahy čísel | Čtvrtek 11 srpna 2011 7.00

Zahraniční povídky
Hannu Rajaniemi: Žalozpěv za mladého losa
(Elegy for a Young Elk, 2010)
Jonathan Sherwood: Pod šednoucím mořem
(Under the Graying Sea, 2006)
Michael F. Flynn: Kde všechny větry spí
(Where the Winds are all Asleep, 2009)
Domácí povídky
Ivan Mls: Vítejte, milí mimozemšťané
Jiří Kábrt: Tato pravda
Míla Linc: Co přináší bouře
Publicistika
Jason Sanford: Žánrové online časopisy
Ivan Adamovič: Život s pocitem úžasu 7
Aleš Smutný: Vesmírný šerif, aneb westernové sci-fi
Pravidelné rubriky
Rozlet a kavárna Hana Sola
Fantastická věda
Filmfaroniáda
Lupa
Vivisektor
Autor obálky: Adam Tredowski

 

2 101 zobrazení | Zobrazit všechny příspěvky autora

Komentáře: 10 »

  1. Komentáře by Lamahe — 12.8.2011 @ 9.11

    Priznam sa, pre mna neznami autori (aj ked Rajaniemi a Flynn boli nedavno v XB-1, este som sa k nim nedostal), takze som velmi zvedavy..

    U vazujem o predplateni tak sa chcem spytat, ci dorucovanie na Slovensko cez Magnetpress funguje – ci neboli doteraz nejake staznosti.

  2. Komentáře by Martin Sust — 12.8.2011 @ 13.23

    Předplatné by fungovat mělo a dosud se žádné stížnosti neobjevily, tak doufám, že vše probíhá bez zádrhelů, ačkoli je to dotaz spíše na kolegy slovenské čtenáře 🙂
    http://www.press.sk/aktuality/xb-1-mesacnik-sci-fi-fantasy-a-hororu/
    BTW, pokud jde o ty neznámé autory, tak myslím, že i Jonathan Sherwood dokáže překvapit, alespoň doufám!

  3. Komentáře by Julianne — 12.8.2011 @ 21.41

    Tentokrát jsou skutečně všude dvojtečky ;-)?

    Moc se těším na Rajaniemiho a hodně zvědavá jsem na Mílu Lince a Sherwooda s Flynnem, kteří jsou mi oba zatím neznámí. Vypadá to na zajímavé číslo.

  4. Komentáře by adam — 17.8.2011 @ 9.54

    super cislo!!!!! 🙂

  5. Komentáře by ixo87 — 21.8.2011 @ 23.27

    Lamahe ja mam XB1 predplatenu a stale bezproblemovo chodi 🙂

  6. Komentáře by pavel.fan — 7.9.2011 @ 20.45

    Malý bibliografický dotaz: Je Jiří Kábrt, autor povídky Tato Pravda, totožný s autorem knihy Váhy osudu (viz http://www.daemon.cz/kniha/7760)?

  7. Komentáře by Jiří Kábrt — 7.9.2011 @ 22.22

    pavel.fan: Autor „Vah osudu“ je můj otec.

  8. Komentáře by pavel.fan — 8.9.2011 @ 18.04

    Jiří Kábrt: Díky za odpověď. Chci zařadit Vaši bibliografii na stránky scifibaze.wz.cz, takže bych měl ještě jeden dotaz. Jste i autorem povídky Dobrodružství s pentagramem ve sborníku Fatální válka? A případně dalších vydaných povídek?

  9. Komentáře by Jiří Kábrt — 8.9.2011 @ 19.34

    pavel.fan: Ano, jsem. To bych neřekl, že si na to ještě někdo vzpomene 🙂 Co se dalších povídek týče, nedávno mi vyšel na Fantasyplanet příběh „Zkažené dílo“ – viz http://www.fantasyplanet.cz/clanek/zkazene-dilo a již delší dobu mám na stránkách SFK Palantír  umístěno „Tentokrát to půjde“ –http://sfkpalantir.net/index.php?pid=259. V minulém roce jsem se dvakrát umístil ve sborníku „Rytiny“, ve třetím čísle s povídkou „Anekdota o skromnosti“ a ve čtvrtém to je „Oprávnění“. Děkuji!


  10. Komentáře by petata — 11.11.2011 @ 16.20

    Po minulom čísle som v očakávaní ďalšej kvalitnej poviedkovej nálože bombardoval stánok od 5.9. a tázal tetu stánkarku či už to dostala (myslím časopis samozrejme 🙂 . Lenže do tohto nášho butatótlandu to vždy chvíľku trvá, kým sem príde tlač z Čiech, takže som to nakoniec zohnal cca 12.9., ešte to ani nemali vo výlohe.
    No, Žalospev za mladého losa je dosť psychedelická záležitosť, autor asi frčí viac než na fínskej vodke. Záležitosť, nad ktorou som ešte dobré 2 hodiny po dočítaní rozmýšľal, že o čom to vlastne bolo. Je to podľa mňa viac fantasy ako sci-fi, viac pocitovka ako dejovka a je vidieť, že je to súčasťou väčšieho cyklu. Ja poviedku hodnotím skôr negatívnym dojmom. Mimochodom, pochopil som to tak, že ten hovoriaci medveď bol len výplodom spitej hlavy…
    Naopak Pod šednoucím mořem je niečo skvelé. Zo začiatku dosť ťažké čítanie, kým to človek pochopí a zorientuje sa, postupom času napínak a na konci som plakal jak už dávno nie. Inak premietanie laserom priamo na sietnicu je dosť zaujímavá myšlienka… Ďalšieho Sherwooda prosím!!!!!!!!
    Kde všechny větry spí sa určite dosť inšpiroval Verneom, ale je tam aj dosť nových myšlienok. Poviedka je ale podľa mňa príliš dlhá a tie učené rozhovory z írskeho šenku moc uveriteľné nie sú, akurát mi liezli na nervy. Kľudne by to stačilo začať až od tej expedície do jaskyne.
    Vítejte milí mimozemšťané je perfektná sci-fi satirická jednohubka, akých sa asi veľa nevidí.
    Túto pravdu som nemohol na 3x dočítať, nejako som to nemohol stráviť. Veľa deja, informácií a zvratov na malom mieste, možno by to malo byť dlhšie. Osobne nemám moc rád tieto multikultúrne sci-fi a ešte rezaných politikou. Trochu mi to ináč pripomenulo Dickových Hráčov z Titanu.
    Fantasy neznášam. Akonáhle počujem o elfoch, trpaslíkoch, barbaroch, čarodejníkoch, Frodoch, vredoch a pod., ježia sa mi chlpy aj na pätách, takže som čakal, že Co přináší bouře bude srágora na n-tú. Prekvapivo som dostal výborné čítanie s gradujúcim dejom, celkovo aj dosť dospelé a surové, ktorého čítanie odsýpalo jak hodinky a na konci zvažujem, že si niečo z Čierneho hvozdu zoženiem aj sám, prípadne poprosím XB-1 o uvedenie ďalších príbehov z tohto prostredia.
    Na záver si ešte neodpustím komentár k Lupe od Františky Vrbenskej, ktorý by asi v tomto čísle mal mať tiež označenie sci-fi či fantasy (pre mňa aj horor), pretože som z toho článku nepobral jednu zrozumiteľnú vetu o čom ten výber poviedok vlastne je, akurát som pochopil, že tá kniha je asi dobrá. 🙂

Posílat komentáře pomocí RSS.

Okomentovat

Komentáře můžete vkládat po přihlášení.